Rodbehandling
Tandpine - Rodbehandling

Rodbehandling

En rodbehandling er en behandling, hvor syg tandnerve og bakterier fra tandens rodkanal fjernes og kan blive nødvendig i flere forskellige tilfælde.


Undersøgelse for rodbehandling

Telefon75801184

Rodbehandling smerter bagefter

Rodbehandling kan være smertefuldt under og efter behandlingen. Under selve behandlingen kan du opleve ubehag og smerter på grund af indgrebet i tandens rod. Eftersom rodkanalen renses og fyldes, kan der også opstå ømhed og smerter dagen efter en rodbehandling.


For at håndtere smerterne efter en rodbehandling, kan tandlægen udskrive smertestillende piller som ibuprofen eller paracetamol. Du bør følge alle instruktioner som gives af tandlægen og undgå at tygge på den behandlede tand eller spise hårde og varme madvarer som kan forværre smerterne.


Hvis smerterne vedvarer eller forværres over tid, bør du kontakte os få et opfølgende tjek. Det kan være nødvendig med yderligere behandling eller justering af rodkanalfyldningen for at lindre smerterne og fremme helingen.


Rodbehandling

Prisen starter fra kr. 1715,-

Rodbehandling af tand skal foretages når:

  • en tand er nedbrudt på grund af cariesangreb
  • tandnerven er blevet blottet.
  • en tand har været udsat for et hårdt slag.
  • hvis tandroden dør.
  • betændelse i tandrod.


I de fleste tilfælde er det dog oftest bakterier og affaldsstoffer, som er årsag til at udføre en rodbehandling.


Det er nødvendigt at fjerne bakterier og tandnerve, da bakteriernes affaldsstoffer ellers vil sprede sig til resten af tanden, hvilket i værste tilfælde kan udvikle sig til en rodspidsbetændelse.


Rodbehandling

Rodbehandlingen udføres ved at fjerne det inficerede væv og erstatte det med et fyldningsmateriale for at styrke tanden og forhindre yderligere infektioner. Proceduren udføres normalt under lokalbedøvelse og kan tage flere timer afhængigt af alvorligheden af ​​infektionen og tandens tilstand. Man rodbehandler en tand for at bevare den, da den ellers skal rykkes ud. Betændelse i en tandrod kan blive kronisk hvis den ikke behandles og få væsenlig betydning for din generelle sundhed.

Rodbehandling dagen efter

Efter behandlingen kan tanden føles øm eller følsom i nogle dage, men det burde forsvinde gradvist efterhånden som tanden heler. Det er vigtigt at opretholde god mundhygiejne og få regelmæssige kontrolbesøg for at undgå yderligere infektioner og problemer med tænderne.

Rodbehandling bivirkninger

Nogen af bivirkningerne som kan opstå efter en rodbehandling er:

1. Rodbehandling ømhed og smerter bagfter: Efter rodbehandlingen kan tanden føles øm og smertefuld. Dette er almindeligt og kan vare i nogen dage eller uger efter behandlingen. Smertestillende medicin kan hjælpe med at lindre.


2. Hævelse: Betændelse i tandrod eller i tandens væv kan føre til hævelse omkring den behandlede tand eller rundt om tanden. Dette kan give ubehag, men det er en normal reaktion på behandlingen. Hævelsen bør aftage gradvis over tid.


3. Midlertidig følsomhed: Rodbehandlingen kan medføre midlertidig øget følsomhed for varme, kolde, søde eller sure mad- og drikkevarer. Dette skyldes at tanden kan være mere sensitiv efter indgrebet. Følsomheden bør aftage over tid.


4. Cyste: I nogen tilfælde kan tandlægen ved en rodbehandling ved et uheld skade det omliggende væv, noget som kan føre til dannelse af en cyste. Dette kan give hævelse og smerte og kræver sædvanligvis en ekstra behandling for at løse problemet.


5. Infektion: Selv om rodbehandlingen sædvanligvis udføres for at behandle infektion i roden af tanden, kan der i sjældne tilfælde opstå en ny infektion efter behandlingen. Dette kan forårsage smerter og hævelse og kræve yderligere behandling.


Det er vigtigt at huske at bivirkninger og ubehag efter en rodbehandling normalt er midlertidige, og at det er en normal del af helingsprocessen. Hvis bivirkningerne vedvarer eller forværres over tid, bør du kontakte tandlægen og få et opfølgende tjek.

Rodbehandling priser

Prisen på en rodbehandling afhænger af hvilken tand der skal rodbehandles. En rodbehandling i en fortand er eks. billigere end en rodbehandling i en kindtand.

Rodbehandling af fortand (1 kanal) Fra 1.715 kr.

Rodbehandling af kindtand (2 kanaler) Fra 2.515 kr.

Rodbehandling af kindtand (3 kanaler) Fra 3.315 kr.

Priserne er eksklusiv røntgen, bedøvelse og fyldning