Behandlinger

Behandlinger


Hos tandlægerne Tørring udfører vi mange forskellige behandlinger - fra det enkle til mere komplekse løsninger. Hos os er du i gode og trygge hænder.

Vi behandler bla. følgende:

Forebyggelse og eftersyn


Tandlægerne Tørring består af et team af tandlæger og tandplejere, som i fællesskab rådgiver dig om, hvordan du bedst holder dine tænder og dit tandkød i orden. Ved et tandeftersyn rådgiver vi om den eventuelle videre tandbevarende behandling.


Det kan være nødvendigt at tage røntgenfotos for at kunne opdage eventuel caries under gamle fyldninger og i mellemrummene. Vi bruger også billederne til at fastslå kæbeknoglens sundhed, feks. om der eventuelt er udvikling af parodontose. Har vi mistanke om en rodbetændelse, tager vi også røntgenfotos.


I forbindelse med et tandeftersyn foretager vi for det meste en tandrensning og eventuelt en parodontosebehandling, hvis det er nødvendigt.

Rodbehandling


En rodbehandling er nødvending, hvis nerven i tanden er død (necrose) eller betændt og følsom overfor temperatur og tryk (pulpitis). Det foregår ved, at man fjerner det dårlige nervevæv og fylder rodkanalen op med et fyldningsmateriale. Det hele sker under bedøvelse. En rodbehandlet tand er mere skør og knækker lettere. Derfor forsynes tanden bagefter med en plast fyldning eller en krone.

Operation


Vi udfører langt de fleste operationer på klinikken. Det kan være visdoms-tænder eller rodspidsamputationer.


Visdomstænderne kommer som regel frem i 17-20 års alderen. Kommer de ikke frem, tager vi et røntgenbillede for at sikre os, at de ikke giver anledning til problemer i kæben.

 

Visdomstænderne giver ofte kun problemer i de tilfælde, hvor de er delvist frembrudt. Generne viser sig ved ømhed, smerte og hævelse, og forsætter ubehaget, vælger vi ofte at fjerne tanden. I nogle tilfælde kan nabotanden også være i fare, og udfra den betragtning kan vi også vælge at fjerne visdomstanden.

 

Heldigvis er der også mange som aldrig får problemer med deres visdomstænder, blot man sørger for en grundig mundhygiejne.


Ved rodspidsamputationer fjerner man rodspidsen på en rodbehandlet tand. Vi laver ligeledes operationer i forbindelse med paradentosebehandlinger. Dette sker i tæt samarbejde med vores tandplejer, som står for tandrensning og instruktion.

Kroner og broer


Hvis der er større fyldninger, rodbehandling eller skader på en tand anbefaler vi, at man laver en krone, når der mangler så meget af en tand, at en ny fyldning ikke kan holde. En krone forstærker og beskytter din tand, så du undgår, at resten af tanden knækker. I værste fald kan en tand knække helt ned i roden, og så opstår der risiko for, at tanden dør. Derfor er det vigtigt, at få lavet kronen i god tid.

 

Kronen kan også dække eventuelle misfarvninger af tanden. Med en krone har vi også mulighed for at ændre tændernes form, for eksempel ved slidskader, eller for at lukke mellemrum mellem tænderne.

 

Mangler du en enkel tand eller flere, kan den eller de erstattes med en bro. Broen sidder fast, og kan ikke tages ud, og broen føles ganske som dine egne tænder.

 

En krone eller bro kan laves i forskellige udgaver, såsom guld, metal/keramik og ren porcelæn.

Parodontose


Parodontose er en langsomt fremskridende kronisk betinget

betændelsessygdom. Den starter som en tandkødsbetændelse og udvikler sig ved, at kæbeknoglen omkring tandrødderne trækker sig tilbage, og tandkødslommen bliver dybere. Nu kan bakterier og tandsten trænge endnu dybere ned og tilstanden forværres. Opdages og behandles parodontosen i tide, har vi gode muligheder for at stoppe den. Dog kan allerede nedbrudte knogle ikke vokse ud igen. Derfor er det så vigtigt at få parodontose behandlet i tide!

 

Sygdommen skal hele tiden holdes under kontrol, og der må ikke slækkes på mundhygiejnen, ellers blusser parodontosen op igen. Behandling af parodontose foregår i tæt samarbejde mellem tandlægen og tandplejeren. Tandplejeren holder kontrol med udviklingen. Hun fjerner tandsten og belægninger samt instruerer dig i, hvordan du bedst udfører din tandpleje derhjemme.

 

Sukkersyge kan forværre parodontose. Omvendt kan en ubehandlet parodontose forværre din sukkersyge.

 

Læs også artiklen om parodontose, diabetes og blodpropper - artikel Jyllands Posten


Fyldninger


Plast er i dag det mest anvendte materiale til tandfyldninger og giver et kosmetisk fint resultat. Sundhedsstyrelsen har bestemt, at sølvamalgam kun må bruges i helt specielle tilfælde, hvor plast ikke kan holde.


Det er meget vigtigt at få kontrolleret og eventuelt udskiftet de gamle sølvfyldninger, da de kan forårsage skader på tanden i form af revner eller frakturer, som kan føre til tandrodsbetændelse.

Blegning


Hvis dine tænder er blevet misfarvede, kan blegning være en mulig behandling. Blegning af tænder, når de rette forhold er til stede, kan være en god løsning, idet et eventuelt alternativ ofte er et større indgreb i form af krone- eller facadebehandling. Der findes forskellige metoder til blegning.

 

Klinikblegning

 

Denne behandling foregår på klinikken, og hvis dine tænder er meget misfarvede, er én behandling ikke altid nok. Metoden er meget hurtig og skånsom. Allerede efter 4-5 dage kan du igen spise og drikke produkter med mørke farver.

 

Klinikstyret skinneblegning

 

Behandlingen påbegyndes på klinikken og fortsættes derhjemme - med løbende kontrol hos os. Blegeproduktet lægges i en specialfremstillet skinne, som passer netop til dine tænder. Denne metode er en mere effektiv men stadig en skånsom måde at blege tænderne på. De fremstillede skinner kan bruges igen, hvis du senere vil gentage eller opfriske blegningen.


Bidfunktion


Ganske mange skærer tænder. Det giver slidskader på tænderne, som på sigt kan få alvorlige konsekvenser for biddet. Tænderne bliver kortere på grund af slid og man kan få spændingshovedpine. Nogle udvikler kæbeledsproblemer som følge af tænderskæren. Ofte kan man afhjælpe problemerne med en bidskinne, man sover med om natten.

Find os her